Erinn zit in de brugklas van !mpulse in Leeuwarden. Ze weet nog goed hoe het ging toen ze moest kiezen voor een nieuwe school. Hoe heeft ze dat aangepakt? En hoe was de overgang?

“Om een school te kiezen, heb ik eerst gekeken naar mijn niveau”, vertelt Erinn. “Dat was mavo/havo, dus toen bleven er een paar scholen over. Ik had van vriendinnen goede verhalen gehoord over een paar scholen. Daar ben ik naar Open Dagen en Beleefdagen geweest. Eigenlijk heb ik vooral gelet op de sfeer. Of de docenten aardig waren en het er gezellig uitzag. Bij deze school vond ik het leuk dat je veel gaat samenwerken, ook met de bovenbouw. En je kan hier sport of theater kiezen, dat is ook leuk.”

“Ik dacht dat iedereen ouder zou zijn en zag op tegen de nieuwe school. Tot mijn moeder zei: ‘Maar je klasgenoten zijn toch net zo oud als jij?’ Dat is natuurlijk ook zo, dus dat luchtte wel op.”

Ik voelde me hier snel thuis

Hoe was de overgang? “Ik had wel zin om naar de middelbare school te gaan, maar ik vond het ook jammer dat ik kinderen moest missen. Ook vond ik het wel spannend, want je kent niemand. Maar het viel heel erg mee, iedereen is heel aardig. Je komt hier allemaal alleen, dus je bent niet de enige. Ik had snel vriendinnen en voelde me hier snel thuis.”

Tips van Erinn:

  • Bezoek de scholen.
  • Volg je gevoel.
  • Neem je ouders mee, zodat je er samen over kan praten.
  • Ga niet naar een school omdat je vrienden erheen gaan.
  • Hou je bijvoorbeeld van sporten of toneel, kijk dan of een school daar extra aandacht aan besteedt.